Skip to main content
  • Optimalisatie
  • Continuïteit
  • Inzichtelijk
  • Beheersbaar

Demokoffer Murr Elektronik

De ontwikkeling van nieuwe technologieën gaat zo snel dat het voor veel bedrijven een uitdaging is om bij te blijven. Daarom doen wij dat voor onze klanten. Ons werk bestaat immers uit maatwerk leveren. Dat houdt dan ook in, dat we met enige regelmaat nieuwe hardware en software uitproberen en er mee experimenteren. Een klant kun je pas optimaal bedienen als je zelf ervaring hebt.

Toen een demokoffer van Murr Elektronik vol technologische mogelijkheden met betrekking tot IO-Link op kantoor werd bezorgd, ging er een wereld aan mogelijkheden voor mij open. Dit was niet alleen een mooie kans om ervaring op te doen met IO-Link, maar ook met andere producten van Murr.

In de demokoffer zat een schat aan producten, elk met eigen unieke mogelijkheden. Denk aan: de Impact67 Pro IO-Link Master, de IO-Link Hub, twee drukknoppen en een multicolor ledlamp.

IO-Link eenvoudig aansluiten

Met als basis de Impact67 Pro is het koppelen van instrumenten zo gedaan. Dankzij een betrouwbare flensconnector ging het aansluiten van de instrumenten moeiteloos.

De datacommunicatie is voorzien van een Profinet aansluiting. Evenals de andere instrumenten is deze op slechts één manier aan te sluiten. Kortom, een fluitje van een cent. Daardoor kon ik mij concentreren op wat echt belangrijk is: het verkennen van de mogelijkheden.

Data vergaren

Nadat alles op de Impact67 Pro was aangesloten, kon ik verbinding maken met de PLC. Hiervoor had ik gebruikgemaakt van een Siemens S7-1500 PLC. Alles draait om het vergaren van data. Om te beginnen met het vergaren van data had ik een TIA-project aangemaakt waarin de hardware configuratie kon plaatsvinden.

Het downloaden van het GSD-bestand van Murr bood toegang tot een complete hardware bibliotheek van apparaten, die geschikt zijn voor de Impact67 Pro. Het toevoegen van hardware aan mijn project was even simpel als het invoeren van een artikelnummer en deze slepen naar het juiste slot. Tijd om verbinding te maken met de PLC!

Flexibiliteit en controle

De vlekkeloze integratie met de PLC bevestigde de kracht van de Murr Elektronik producten. Naast de kleuren van de ledlamp aansturen, kon ik signalen van de drukknoppen ontvangen. Met de gebruiksvriendelijke webinterface was ik ook in staat om de IO-Master aan te sturen en wijzigingen doorvoeren, die overigens direct werden overgenomen. Dit biedt ongekende flexibiliteit en controle over de industriële processen.

Als kers op de taart legde ik een verbinding met de MQTT-broker. MQTT wordt in de wereld van IOT veel gebruikt. Ook voor de energiemanagement tool van Progressus, die we zelf hebben ontwikkeld. Vervolgens kon ik via de webinterface eenvoudig connectie maken en data van aangesloten apparaten bekijken, waaronder spanningen en temperaturen.

Conclusie

Met de demokoffer van Murr Elektronik heb ik niet alleen ervaring opgedaan met IO-Link, maar ook een dieper inzicht gekregen in de kracht van hun producten en de mogelijkheden die ze bieden voor geavanceerde industriële toepassingen.

Met dank aan Alfred Klei en Koen Wijngaarde voor het beschikbaar stellen van de demokoffer en voor de tijd en uitleg die zij hierin hebben gestoken.