Skip to main content
  • Optimalisatie
  • Continuïteit
  • Inzichtelijk
  • Beheersbaar

Introductie in energiemanagement

Industriële bedrijven staan voor aanzienlijke uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en energiekosten. De groeiende druk om de CO2-uitstoot te reduceren en energieverbruik te rapporteren maakt energiemanagement een nuttig instrument. In dit artikel wordt het belang en de voordelen van een energiemanagementsysteem besproken.

Waarom energiemangement?

Informatieplicht, onderzoeksplicht, EED audit en CSRD

De informatieplicht legt organisaties de verantwoordelijkheid op om transparant te zijn over hun energieverbruik en genomen energiebesparende maatregelen. Dit is niet alleen een wettelijke vereiste maar draagt ook bij aan het verminderen van de milieu-impact door bewuste besluitvorming.

De onderzoeksplicht moedigt organisaties aan om proactief te zoeken naar en te investeren in energiebesparende maatregelen. Door deze plicht serieus te nemen, kunnen bedrijven niet alleen voldoen aan wettelijke normen maar ook hun operationele kosten verlagen.

De EED-audit, ofwel de Energie-Efficiëntie Richtlijn-audit, verplicht grote ondernemingen om periodieke energie-audits uit te voeren. Dit proces leidt tot diepgaand inzicht in energieverbruik en identificatie van mogelijkheden tot efficiëntieverbeteringen.

Met de opkomst van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) wordt het voor organisaties noodzakelijk om niet alleen financiële prestaties, maar ook prestaties op het gebied van duurzaamheid, waaronder energie-efficiëntie, te rapporteren. Dit versterkt de noodzaak van doeltreffend energiemanagement voor een holistische bedrijfsvoering.

Invulling geven aan wettelijke eisen

Om een goede invulling te geven aan de wettelijke eisen is het belangrijk om de energie inzet van het bedrijf goed te begrijpen. Dit begint bij het identificeren van de belangrijkste energiegebruikers en het monitoren hiervan. Een goed energiemanagementsysteem stopt hier echter niet, maar vraagt ook om het implementeren van een cultuur van continue verbetering. Dit omvat het identificeren en implementeren van energiebesparende maatregelen, op basis van gedane metingen, en het regelmatig evalueren van de voortgang.

Bijkomende voordelen

De implementatie van een energiemanagementsysteem helpt niet alleen bij het invullen van de wettelijke eisen maar biedt ook bijkomende voordelen. Denk hierbij een verbeterde bedrijfsreputatie en kostenbesparing. Maar ook de mogelijkheid tot betere kosten allocatie of facturatie tussen verschillende onderdelen, uitbreiding mogelijk maken zonder vergroting van de transportcapaciteit, en doelgerichte duurzame investeringen mogelijk maken.

Monitoring

Werken met de metingen die je al hebt

Efficiënte monitoring begint met het benutten van bestaande meetgegevens. Door deze gegevens te analyseren en interpretatie ervan te integreren in de bedrijfsprocessen, kunnen organisaties beter sturen op energie-efficiëntie. Aan de hand van de aanwezige metingen en de geïdentificeerde energiegebruikers kan vervolgens een plan worden gemaakt voor de uitbreiding van de metingen. Deze bestaande metingen geven ook een goede kans om een baseline vast te stellen.

KPI’s

Het vaststellen van relevante Key Performance Indicators (KPI’s) is van vitaal belang voor effectieve monitoring. KPI’s bieden inzicht in de prestaties en helpen bij het identificeren van gebieden die verbetering behoeven. Het vaststellen van KPI’s heeft twee grote voordelen. Ten eerste helpt het met het vaststellen van de energieprestatie over tijd, wat het identificeren van mogelijkheden voor het optimaliseren van energie efficiëntie mogelijk maakt. Ten tweede geven KPI’s een direct inzicht in de kostprijs van het proces.

Bewustwording

Het opstellen van KPI’s en deze vervolgens monitoren en bespreken binnen de organisatie helpt bij het creëren van bewustwording over energie gebruik. Deze bewustwording ondersteunt de implementatie van het energiemanagementsysteem en het waarborgen van verbeterende energieprestaties.

Besparing

Green Lean Six Sigma

Een gestructureerde benadering, zoals Green Lean Six Sigma, is van onschatbare waarde voor organisaties die streven naar continue verbetering in energie-efficiëntie. Door verspilling te verminderen en processen te optimaliseren, kunnen bedrijven duurzame besparingen realiseren.

Een goede tool om besparing te realiseren vanuit een energiemanagementsysteem is de Green Lean Six Sigma (GLSS) werkwijze. Bij het volgen van de GLSS start je met het definiëren en monitoren van je systeem. Vervolgens ga je deze data analyseren en verbetering identificeren. Op het moment dat je een energiemanagementsysteem goed geïmplementeerd hebt zal dit natuurlijk gebeuren.

ISO 50.001

De ISO 50.001 norm is een goede leidraad voor de implementatie van een energiemanagementsysteem. Het volgen van de norm stimuleert niet alleen het actief werken met energiemanagement, maar biedt ook voordelen bij het voldoen aan wetgeving. Het hebben van een ISO 50.001 certificering geeft bijvoorbeeld vrijstelling voor de EED audit en een aanzienlijk deel van de informatieplicht.

Conclusie

Energiemanagement is niet alleen een reactie op wettelijke verplichtingen, maar ook een strategische keuze voor duurzaamheid en concurrentievermogen. Door te voldoen aan informatieplicht, onderzoeksplicht, EED-audit en CSRD, het invullen van energiemanagement met monitoring en besparingstechnieken, en het naleven van ISO 50.001, kunnen organisaties een duurzaam pad inslaan dat zowel ecologisch als economisch waardevol is.