Skip to main content
  • Optimalisatie
  • Continuïteit
  • Inzichtelijk
  • Beheersbaar

Integratie van Atlas Copco blowers in waterzuiverings-installatie via CAN-bus

Atlas Copco Mk5 Siemens PLC CAN profibus-DP

We zijn bezig met een uitdagend project bij een waterzuiveringsinstallatie van een van onze klanten: het vervangen van afgeschreven blowers door nieuwe Atlas Copco blowers. Deze nieuwe blowers gebruiken een uniek CAN-bus protocol dat speciaal door Atlas Copco is ontwikkeld.

CAN-bus is een naam die vooral bekend is  voorbekend vanuit de motorvoertuigentechniekht kent uit motorvoertuigen, maar in dit geval staat het voor ‘Compressor Area Network’, een door Atlas Copco ontwikkelde standaard. Dit protocol zorgt ervoor dat de blowers centraal aangestuurd kunnen worden via een gateway, de Mk5. Deze gateway communiceert op zijn beurt met de PLC via profibus DP

De Mk5 gateway speelt een cruciale rol in dit systeem. Hij fungeert als de schakel tussen de blowers en de PLC (in ons geval een Siemens S7-400), waarbij de Mk5 als slave in het profibus-netwerk wordt opgenomen. Zo kunnen we de blowers centraal aansturen en monitoren.

Voor de communicatie met de Mk5 hebben we het CAN-protocol moeten implementeren. Dit lijkt sterk op Modbus en werkt via seriële communicatie. Elk informatiepunt, zoals temperatuur of druk, is op te vragen door het bijbehorende register uit te lezen. De PLC kan deze informatie opvragen, waarna Mk5 de parameters via een vraag-antwoord mechanisme opvraagt bij de blower. Vervolgens wordt deze informatie weer doorgestuurd naar de PLC.

Elke blower (node) biedt meer dan 50 parameters die uitgelezen kunnen worden, zoals temperaturen, drukken, en bedrijfsuren. Deze informatie is direct beschikbaar in het SCADA-systeem, wat een efficiënte monitoring en besturing mogelijk maakt.

Conclusie:

Met deze nieuwe Atlas Copco blowers en het innovatieve CAN-protocol zetten we een belangrijke stap in de richting van verbeterde automatisering en procescontrole binnen de waterzuivering. Dit resulteert in hogere efficiëntie, betrouwbaarheid en betere controle over het systeem.